Alexandra och Hilde laddar upp inför Skatås ryggar med FKT

Alexandra Abramsson och Hilde Bjorgaas har precis klarat av vår utmaning FKT Skatås ryggar. En stående utmaning för alla traillöpare där det gäller att besöka högsta punkten på alla fem ryggar + Brudarebacken i valfri ordning. Vi passade på att ställa några frågor till Alexandra och Hilde som laddar för fullt för att de 2:a juni springa fem ryggar.

Alexandra Abramsson och Hilde Bjorgaas i FKT Skatås ryggar

Hur skulle ni kort beskriva er som löpare?

Alexandra: – Jag har sprungit länge och har gått från att vara nästan helt asfaltslöpare till att nu till största delen njuta av terräng och pannlampa. I perioder har jag sprungit mycket men nu efter två små barn och minimalt av löpning försöker jag komma tillbaka igen.
Hidle: – Alexandra var den som för några år sedan fick mig att upptäcka terräng – och pannlampsspring vilket har gjort att jag numera aldrig springer femman eller åttan. Så mycket roligare i terrängen. Är i regel trögstartad men kommer oftast i gång efter några roliga nedförsbackor!

FKT Skatås ryggar sätter ju prov på både löpning i teknisk terräng och backar samt lite orienteringsförmåga. Berätta lite hur ni upplevde FKT-utmaningen.

Alexandra: – Eftersom jag sprungit mycket i Skatås tyckte jag det var en kul utmaning att hitta specifika punkter på kortast tid. Terrängen var mycket varierande och vacker och eftersom de flesta punkterna fanns i närheten av en stig var det lätt att hitta dem.
Hilde: – Jag tyckte nog det var ganska svårt att hitta, man fick orientera en god del, – det var kul men väldigt glad att vi var två(och att den ena hade lite orienteringsvana…) Terrängen var ju delvis ganska vild, haha. Dom mindre stigarna snötäckta men vi fick en del hjälp av mountainbike-spåren. Jätterolig terräng!

Se Alexandras och Hildes väg över ryggarna

Se Alexandras och Hildes väg över ryggarna.

Nu när ni klarat av hela FKTn, skulle ni gjort något annorlunda vad gäller vägval och ordningen ryggarna passeras?

Alexandra: – Vi pratade om att springa motsols, dvs värma upp till Bertilssons stuga och därifrån ta ryggarna i den ordning de kommer. Jag ser nog till att uppdatera min karta som visade sig vara från 2004 (red tips, det finns en ny och fin karta som vi tagit fram) och därför saknade en hel del stigar. Kanske tar vi också med mer saft så att vi slipper stanna och tugga nötter 🙂
Hilde: – Springa den igen med facit ihand skulle vara kul. Nu när vi vet vart vi ska. Springa den andra vägen skulle vara roligare men om vi ska försöka vara snabbare skulle jag nog tro att vi borde springa samma väg som nu dvs ryggarna först och motorvägen hem.

Vi har förstått att att ni båda satsar på att springa fem ryggar den 2:a juni. Hur laddar och tränar ni inför den utmaningen där 21 km, fem höjdryggar och ca 700 höjdmeter ska passeras?

Alexandra: – Jag försöker få in mer löpning genom att springa delsträckor till/från jobbet där jag lägger in inslag av korta platt-intervaller och långa backintervaller. Att köra FKT är ett perfekt sätt att ladda!
Hilde: – Jag vill springa många etapper av Bohusleden. Har nyligen upptäckt denna fina led!

Stort lycka till den 2:a juni i Skatås ryggar, fem ryggar!

Leave A Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *