Om Skatås ryggar

Skatås ryggar är trailloppet som går i Göteborgs närmaste vildmark från Skatås och genom de båda naturreservaten Delsjöområdet och Knipeflågsbergen. Loppet arrangeras helt ideelt av IFK Göteborg orientering där allt från ungdomar till pensionärer bidrar till att löparna ska få en fantastisk upplevelse i början av juni varje år.

Klubben har väldigt många duktiga elitlöpare som alla tränar otaliga timmar och mil från Skatås, mestadels utanför de stora löpstråken, som Grusåttan och milen. Det var där idén kläcktes – vi ville visa alla andra löpare hur roligt det är att springa på småstigar, trail som det ju kallas.

Vi arrangerar lopp som vi själva tycker är roliga att delta i, full fokus på löparna och banorna. De som testat Skatås ryggar har fått äran att springa på stigarna i denna fantastiska vildmark, som vi har bara några kilometer från Göteborgs centrum.

All information som starttider, hur du hittar till tävlingen hittar du under tävlingsinformation.
I tävlingen finns banorna fem ryggar, fyra ryggar och två ryggar samt ungdomsklasser och knattetrail.

Premiäråret 2010

Antal anmälda: 166 st
Resultat 2010

Tävlingsplatsen var vid Brudarebackens fot och loppet startade med att bestiga denna slalombacke/soptipp. En tuff start som verkligen kändes i benen. Det sprangs på två banor, 6 km och 12 km, där den längre banan sprang två varv och därmed fick ta Brudarebacken två ggr. Loppet hette Skatås X-trail och premiärvinnare blev Jakob Lööf, Pan-Kristianstad och Jenny Johansson, Ulricehamns OK på de längsta banorna.

Skatås X-trail 2010 på brudarebackstoppen

2011

Antal anmälda: 168 st
Resultat 2011

Andra upplagan blev återigen succé med litet ökat deltagarantal, i strålande solsken. Loppet vanns av Eva Nyström Ullevi och Ola Nyberg OK Orion. Nytt för året var ungdomsklasser 10 – 16 år som gav chansen att testa på trail även för barn och ungdomar. Det fanns även ett bergspris uppför Getryggen.

Skatås X-trail 2011 från Slättåsryggen

2012

Antal anmälda: 361 st
Resultat 2012
Resultat företagsklass 2012

Tävlingen gick med i Salomon Trail Tour och detta år sprangs det för första gången över fem ryggar och 21 km fantastisk traillöpning i Delsjöområdet och Knipeflågsbergens naturreservat. Vinnare blev Emelie Forsberg, Salomon Trail Running Team och Erik Öhlund, Hälle IF. I fantastiskt väder sprangs det över fem, fyra och två ryggar. Ungdomsklasserna växte från året innan och soppan var fortsatt varm när löparna kom i mål detta tredje år. Bansträckningen för 2012 års lopp innebär att de som sprang fem ryggar hade passering vid tävlingsplatsen när det var 2,5 km kvar.

Prispall Damer 21 km Skatås ryggar 2012 med Emelie Forsberg som vinnare

2013

Antal anmälda: 794 st
Resultat 2013
Resultat företagsklass 2013

År 2013 blev tävlingen helt plötsligt en av Göteborgs populäraste löpartävlingar. Hela 794 löpare anmälde sig och fick uppleva löpningen över höjdryggarna. Vann gjorde Fredrik Johansson (numera Bakkman), IFK Lidingö SOK och Sara Een Team CLWR. Fredrik visade här att det går att springa på 4 min/km i kuperat teknisk traillöpning i Göteborg. Fantastiskt!

Fredrik Johansson herrar 21km på tiden 85:51

2014

Antal anmälda: 883 st
Resultat 2014

2014 års upplaga avgjordes i fint väder med aningen leriga stigar pga senaste dagarnas nederbörd. Antalet anmälda löpare ökade även detta år. Fjolårssegrarna upprepade sina bedrifter och var återigen snabbast över Skatås fem ryggar, nämligen Fredrik Johansson (numera Bakkman), IFK Lidingö SOK och Sara Een Team CLWR.

Löpare i Blacktjärnsravinen i Skatås ryggar

Premiär för ny sträckning uppför Blacktjärnsravinen.

2015

Antal anmälda: 819 st
Resultat 2015

Tävlingen fick nu sitt riktiga namn, Skatås ryggar. Till 2015 års lopp gjordes även bansträckningen om en del genom att ta bort passeringen vid tävlingsplatsen. Istället lades det till en extra slinga längst bort i öster samt en extrasväng ned till Lilla Delsjön. Detta gjorde att den längst banan blev dryga 21 km men även att klasser fyra ryggar blev 14 km istället för som innan 12 km.

Vinnare blev Karin Nilsson, Ullevi FK och Henrik Håkansson OK Kålmården på leriga stigar i duggregn.

Löpning på berghällar i duggregn på Getryggen.

Löpning på berghällar i duggregn på Getryggen.

2016

Antal anmälda: 753 st
Resultat 2016

I strålande solsken avgjordes Skatås ryggar med något lägre deltagarantal än de senaste åren. Det var massor med nöjda och glada löpare som sprang på stigarna och tog sig i mål, på de som vanligt tuffa banorna. Vinnare blev Sara Kruse Een och Fredrik Bakkman.

Prispallen i damer fem ryggar fr.v. Karin Lundin (3), Sara Kruse Een (1), Sofie Andersson (3)

Prispallen i damer fem ryggar fr.v. Karin Lundin (3), Sara Kruse Een (1), Sofie Andersson (3)

2017

Antal anmälda: 884 st
Resultat 2017

Deltagarrekord igen och Skatås ryggar var nu etablerat som ett av de största trailloppen i Sverige och framförallt västsverige. I perfekt löpväder kunde Jennifer Asp, Sportsgym SC ta hem damernas fem ryggar och Nicklaus Rey, Nyköpings OK herrarnas fem ryggar.

Jennifer Asp tar stora kliv uppför berghällarna vid Västra Långvattnet

Jennifer Asp tar stora kliv uppför berghällarna vid Västra Långvattnet.

2018

Antal anmälda: 960 st
Resultat 2018

Hela 960 löpare var i år anmälda till Skatås ryggar som alla sprang över fem, fyra eller två höjdryggar, samt ungdomsklasser 7-16 år på kortare banor. Vinnare i herrarnas fem ryggar var Marcus Millegård, Sävedalens AIK på tiden 90:33 och i damklassen Karin Nilsson, Ullevi IK på tiden 1:51:09 endast tiotalet sekunder före Sara Kruse Eén, WearColour.

Loppet ingår även för första gången i vår egen Skatåstrippeln, där det gäller att klara längsta banan på de tre loppen Skatås ryggar, Skatås sjöar och Skatås mörkaste.

Marcus Millegård på Getryggen med utsikt över Göteborg

Marcus Millegård på Getryggen med utsikt över Göteborg

2019

Antal anmälda: 1145 st
Resultat 2019

Skatås ryggar firade 10 år och hela 1145 löpare var anmälda till loppet. I växlande väder vann Fredrik Bakkman på nytt banrekord med tiden 1:28:29 samt Karin Nilsson även hon på banrekord med tiden 1:48:18. Många löpare sprang snabbt i den ganska blöta terrängen, men svala vädret.

Kari Nilsson vinnare i Skatås ryggar 2019

Kari Nilsson vinnare i Skatås ryggar 2019

2020

Antal anmälda: ? st
Anmäl dig till 2010 års Skatås ryggar