Marcus Millegård och Karin Nilsson vann i rekordstort Skatås ryggar

Årets Skatås ryggar som avgjordes i den kuperade terrängen precis öster Göteborgs centrum, lockade hela 960 löpare från Sverige och övriga världen. Detta var nionde året som tävlingen arrangerades och fem, fyra eller två höjdryggar skulle bestigas, i nästan 30-gradig värme.

Rekordstort Skatås ryggar

Förra året hade loppet 884 anmälda löpare efter att ha växt från ca 200 deltagare premiäråret 2010. Förra årets notering passerades alltså av årets 960 löpare. Kanske kan det bli över 1000 deltagare nästa år.

– Vårt Skatås ryggar lockar, det har vi återigen fått höra från idel nöjda deltagare. De är framförallt nöjda med de utmanande och välmarkerade banorna, det proffsiga arrangemanget och den trevliga stämningen runt tävlingen, analyserar tävlingsledare Jonas Pilblad.

Inför året startade arrangörsklubben IFK Göteborg Orientering en ny sorts utmaning, nämligen Skatåstrippeln. I denna ingår Skatås ryggars längsta bana tillsammans med två andra riktigt tuffa lopp i Skatåsområdet.

– Skatåstrippeln har bidragit till att fler får upp ögonen för våra tre lopp, det är även väldigt inspirerande för alla som till vardags tränar i Skatås att få se vilken fantastisk natur det finns mellan de stora stigarna, säger Jonas.

Marcus Millegård slog banrekord över fem ryggar

Herrklassen i loppets flaggskepp, fem ryggar vanns i år klart av Marcus Millegård, Sävedalens AIK. Efter att de första kilometrarna ha utmanats av Andreas Höije kunde Marcus glida ifrån i de tuffa passagerna över ryggarna.

Marcus Millegård slog banrekord över fem ryggar på tiden 90:33

I mål noterades Marcus på tiden 90:33, vilket är banrekord (tidigare har Fredrik Bakkman haft bättre tid på en annan sträckning som också var lite kortare). Tvåa blev Andreas Höije och trea Enar Andersson, Aktivitus Sports Club.

– Det var tufft idag, jag öppnade hårt och fick sedan först gå ned en steg i fart och sedan ett till. Efter det höll jag samma fart resten av banan. På GöteborgsVarvet var det 22 grader och jag drack kanske en mugg totalt, idag var det nästan 30 grader och drack sex muggar vid en drickastation, berättar Marcus efter loppet.

Karin Nilsson avgjorde stenhård kamp med Sara Kruse Eén

I damklassen över fem ryggar stod det mellan Karin Nilsson, Ullevi FK och Sara Kruse Eén, Wearcolour. De höll ihop hela banan på 21 km med Sara först och Karin precis efter. Precis i slutet, banans sista uppförsbacke Brudarebacken, gjorde Karin rycket som avgjorde tävlingen och hon kunde vinna med tiotalet sekunder för Sara på tiden 1:51:09. Trea blev Erika Åhl Jensen, Åmåls Multisport.

– Förra året tog krafterna helt slut men idag höll det och jag vet att jag brukar vara stark mot slutet, berättare Karin om sitt ryck i Brudarebacken.

Till resultaten

Leave A Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *