Så här går banan

Nu är det snart dags för start. På lördag går startskottet av Salomon Trail Tour Göteborg Skatås. Förra lördagen var arrangören ute och mätte upp banan samt märkte upp kilometermarkeringar. På fredag är det dags att märka upp banan med orange markering.

Vi tänkte beskriva hur banan går med ord och bilder. Den banan vi beskriver är för klassen 21 km. Se alla banlängder  samt bansträckning här.

Löpning på höjden vid TV-masten

Starten går vid Lisebergs Camping Delsjön, Skatås i Göteborg. Man börjar med ett lätta parti med en stor och bred stig samt några hundra meter asfalt. Efter 800 m lätt löpning börjar allvaret. Det är mindre, tuffare stigar som gäller hädanefter. Banan fortsätter då upp på småstigar och berghällar upp mot TV-masten. Här har det gått 2km.

Efter det fortsätter det med utförslöpning ner mot den välkända grusåttan som ska korsas. När man korsat grusåttan ska Getryggen bestigas för första gången och det i de branta trapporna som går upp mot Västra Långvattnet. Innan man ser skymten av Långvattnet svänger man vänster in på små djurstigar på Getryggens kant. Det är flack och fin löpning för att sedan passera banans enda egentliga mossparti. Räkna med lite blöta fötter. Efter mossen är man framme vid första vätskestationen efter 3,9 km. Här serveras vatten och sportdryck och 6 km-banan vänder hemåt.

John på toppen av Blacktjärnsravinen

Singletrack vid 8km

Nu bär det av nedför Getryggen och sedan upp till Blacktjärn. Här ska den tuffa Blacktjärnsravinen bestigas. Väl upp väntar ett kort parti med mer ren ”terräng” för att ansluta till den otroligt fina stigen som slingrar sig på en höjdrygg. Den slingrande stigen är lätt kuperad samt passerar fina berghällar. Efter 6,9 km är man framme vid andra vätskestationen. Här vänder 12km-banan hemåt.

Den långa banan ska sedan göra en till sväng på ca 6km för att sedan komma tillbaka till samma vätskekontroll. Här är det löpning på singletrack/småstig som gäller. Ett parti med lite större stig/grusväg finns längst bort på banan.

Innan man är framme vid vätskestationen igen där banan korsas så springer man en tuff och dryg kilometer på Skatås 18 km-spår. Det går uppför i princip hela tiden. Det borde här vara väldigt gott med lite vätskepåfyllning.

Fin stig vid Östra Långvattnet

Efter vätskestationen där man korsar banan igen så springer man en sväng söderut för att runda Östra Långvattnet. Det är väldigt utsikt över vattnet. Efter man passerat detta Långvatten springer man stig för att sedan ta sig ned för en höjdrygg på en trappa. Inte lika lång som Getryggstrappan, men se upp var ni sätter fötterna!

Nu ska Getryggen bestigas igen, dock utan trappor som hjälp. På vägen passeras  ytterligare en vätsekestation efter drygt 15 km. Väl upp på Getryggen kan man passa på att titta sig omkring och njuta av de fina vyerna.

Banan går sedan vidare med en lång nedförsbacke nedför Getryggen. Efter att man passerat grussåttan igen och sprungit igenom ett skogsparti på en liten djurstig så ska man uppför Brudarebacken. Väl uppe är det nedförslöpning ned mot tävlingsplatsen för mer vätska och varvning. Man har nu sprungit ca 18 km. Det är bara klass 21km som har varvning, övriga går här i mål.

Lätt ufför, en tuff kilometer kvar

En slinga på drygt 2,5 km väntar som är förhållande vis tuff, speciellt när benen börjar bli trötta. Det är löpning på småstig och berghällar ned mot Stora Delsjön. Sedan bär det av tillbaka mot tävlingsplatsen för att efter 21 km vara i mål.

3 comments on “Så här går banan”

 1. UlfSundin Svara

  Det verkar inte som de nya extra 600 meterna av långa banan finns med på bansträckningsbilderna, men meningen om ”sig/grusväg längst bort på banan” gör ju att man anar ridstigen vid Bertilssons stuga alternativt vägen nere vid Lilla Delsjön.

  • sttgoteborg Svara

   Helt riktigt av dig. Dessa 600 meter är ej med på den detaljerade bansträckningen idag, men dock på Google maps-kartan på http://www.skatasryggar.se/banstrackning/. Övrigt kommer troligtvis ut på nätet imorgon. Den extra slingan är längst i öster där man springer några 100-tals meter på stans väg istället för som förra året i terrängen.

   • UlfSundin Svara

    Men jag var ju lite fel ute om var. Den här ändringen tycks mig, trots den extra backen, vara mer lättlöpt än den tidigare sträckningen där man genade genom skogen till 18-km spåret. Även om det är ca 25 höjdmeter upp från Ugglemossen…

Leave A Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *