Oskar Svärd är klar för start

Fint folk kommer sent brukar det heta. Det stämmer även när det gäller STT Göteborg Skatås. Idag anmälde sig den trefaldiga vasaloppsvinnaren Oskar Svärd. Vi konstaterar att lördagens 21 km race kommer bli en tuff kamp mellan friidrottare, terränglöpare, orienterare och skidåkare av absolut högsta kaliber. Salomon Trail Tour Göteborg ringde upp stakfenomenet Svärd för en kortare telefonintervju.

Hur är löpformen Oskar?

“Den är förhållandevis bra, gjorde nyligen 32:55 på ett 10 km stadslopp. Men normalt brukar löpformen vara vassare på hösten, då har jag haft mer månader med löpträning i ryggen.”

Vi vet att Oskar vid sidan om sin framgångsrika skidkarriär även är en respekterad elitorienterare. Så sent som för tre veckor sedan sprang han den 17,5 km “långa natten” under tiomilabudkavlens allra mörkaste timma. Hur är han då som terränglöpare?

“Jag är egentligen relativt oprövad. Jag har gjort 32:30 på 10 km. Även om jag älskar att springa så har skidåkningen har alltid varit i främsta rummet.”

Artikelförfattaren vet att här döljs en smula blygsamhet. Förra året vann Oskar Salomon Trailtour Göteborg i Kåsjön samt har ett flertal framskjutna placeringar på Lidingöloppet.

“Salomon Trailtour Skatås springer jag för upplevelsens skull. Naturen i Skatås är fantastisk. Blå sjöar och härliga vyer gör att man glömmer tröttheten. Samtidigt har mitt skidteam Exspirit ett samarbete med Salomon vilket gör trailtouren extra passande.”

Vem blir svårast att springa ifrån på lördag?

“Oj, svår fråga. Om Erik Öhlund kommer till start blir han svår. Kan nog finnas många starka orienterare på startlinjen. Sedan är ju självklart Andreas Svanebo väldigt stark! Oavsett vem det blir så kommer vinnaren inte att få segern gratis, det kommer att bli tufft, väldigt tufft!”

Vi tackar Oskar för pratstunden och önskar honom lycka till på lördag och i hans jakt på sitt fjärde vasaloppsguld.

Leave A Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *