Skatås X-trail i fivefingers?

På förhand hade vi hört rykten om att det fanns löpare som hade tänkt sig springa tävlingen i fivefingers (barfotalöpning i princip). Det låter ju vettigt? Ja kanske. Det var några som iaf provade och klarade det galant. Minst två löpare sprang den korta banan på 6km i barfotaskor.

I intervju efter loppet så sade en av dem att det funkade alldeles utmärkt att springa i den tuffa terrängen som ändå tävlingen får anses gå i, där både steniga och blöta partier ska passeras.

Vi är imponerande av detta, men tror ändå att man springer fortare i vanliga skor!

Nästa år ser vi gärna att ni testar på den långa banan på 12km.

Inspirerande bloggar om barfotalöpning och Skatås X-trail:

Fredrik Högström springer i fivefingers

Fredrik Högström springer i fivefingers

 

 

6 comments on “Skatås X-trail i fivefingers?”

 1. Liljeros Svara

  Kul att ni uppmärksammar detta! Jag vill dock påpeka att jag inte är någon bra markör huruvida man springer snabbare eller inte med vanliga skor då jag är en ganska medioker löpare. Jag tvivlar dock inte på att en van barfotalöpare gör minst lika bra ifrån sig som en med skor men det får väl framtiden utvisa.

  12 km nästa år? Tveeeksamt! 🙂

 2. Fredrik Svara

  Tack för ett riktigt trevligt arrangemang!

  Det var en mycket rolig bana att springa. Jag har inte tidigare sprungit i sådan tuff terräng med dessa skorna men var glatt överaskad hur bra det gick. Måste säga att det är nog inte skorna som sinkade mig någonstans utan om något för lite träning. Nästa år blir det definitivt Skatås X-Trail igen!

 3. Lars Andel Svara

  Tjänna, jag sprang faktiskt den långa banan med fivefingers, det var optimalt på nästan hela sträckan men efter getryggen i nedförsbacken över de hårda, stundtals vassa stenarna gick det väldigt tungt, nästintill omöjligt.

  Om man springer snabbare har jag ingen kommentar över däremot springer man terräng som sig bör in natura =)

 4. Max Muller Svara

  Jag har ganska nyligen börjat springa regelbundet (ca 1.5 år nu), och hela intresset började när jag på prov köpte fivefingers. Barfotakänslan gör hela upplevelsen så mycket bättre.. Jag har sprungit med dem i alla terränger i alla väder och när jag läser detta blir jag grymt sugen på att testa 12 km med mina fivefingers.

 5. Isak Wiklund Svara

  Helt klart intressant och det här är någonting man bör läsa om innan man ger sig in på det! Risken för att man får slitskador är ganska stor i början. Jag tror det bästa är att i början ersätta ungefär var tredje normalt löppass med ett lätt löppass framfotslöpning följt av ett kort vadpass. Därefter trappa upp: varannat pass ersatt av ett framfotslöpningspass. Sedan 2/3 och 3/3. Under tiden kan man succesivt göra passen längre lite som man känner för. Men just i början är det viktigt att man tar det lugnt och även tränar upp vaderna eftersom det ligger så mycket mer extra fokus på dem vid barfota/framfotslöpning.
  Jag själv använder schweiziska barfotaskor. Eller snarare strumpor. De kommer från the barefoot company och fungerar mer som ett extra tjockt lager hud som har väldigt bra skydd och grepp. Det går att läsa mer om dem här. De är de absolut mest minimalistiska skor jag stött på och jag tycker att de är både bättre om billigare än five fingers. Går ju aldrig sönder. https://www.getfyf.com/
  Tycker det är rejäl skillnad på nu och hur jag sprang förr och är riktigt nöjd.

Leave A Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *