Skatås X-trail, vad är det?

Hört ordet X-trail tidigare?

Ni som gjort det vet vad det handlar om. Tuff löpning i terrängen över skog och mark till skillnad från klassiska terränglopp och löplopp. X-trail är en form av trailrunning som också är ett begrepp som florerar.
Tävlingen arrangeras av IFK Göteborg orientering. Vi har frågat tävlingsledaren P-A Eggertsen om tävlingen.

Skatås X-trail går rakt uppför den branta Getryggen

 

 

Berätta för den oinvigde vad Skatås X-trail är för något.
Skatås X-trail är ett löplopp som går huvudsakligen genom obanad terräng. Bansträckningen inkluderar en rad olika underlag såsom stora stigar, små skogsstigar, myrmarker, öppna hällar och obanad skogsterräng. Loppet är en utmaning för alla från motionärer till elitidrottare.

Vad är bakgrunden och hur kom ni på att detta lopp skull arrangeras?
Idén till loppet mynnar egentligen från flera håll. Dels så vill vi visa allmänheten vilken underbar terräng som finns i Göteborgs närmiljö, bara man vågar lämna de stora stigarna lite grann. Dessutom så har ju vi liksom många andra sett ett ökat intresse för konditionsidrott som motionsform. Alla stora svenska lopp som Vasaloppet, Göteborgsvarvet och Stockholm marathon ökar i intresse varje år. Vi vill spinna vidare på trenden och skapa ett lopp som erbjuder en annorlunda utmaning. Dessutom har jag i egenskap av orienterare det senaste upplevt att det finns ett stort intresse bland motionärer att hitta nya alternativa sätt att bedriva sin löpträning, t.ex. genom att lämna de stora stigarna och springa i skogen.

Elit och motionärer kan tävla, hur tuff är egentligen banan?
Banan är tuff både kuperingsmässigt och underlagsmässigt, vilket också har varit vår ambition. Det ska vara lite av en utmaning. Det är flera tuffa backar som ska besegras samtidigt som underlaget växlar mellan stig, mossmarker och helt obanad terräng. Men jag tycker inte att man ska vara orolig för att det är för tufft. Allt handlar ju om i vilken takt man tar sig fram. Man ska också vara medveten om att efter varje tuff backe kommer man att belönas med storslagna vyer över Göteborg med omnejd.

Vad krävs för utrustning för att delta?
Det enda man egentligen behöver är vanliga träningskläder och ett par hyffsade skor, men man ska vara medveten om att banan går igenom ett par blöta mossar, så fötterna kommer oundvikligen bli blöta.

Till sist, vilka förberedelser ska man göra inför loppet tycker du?
Jag tror att man kommer väldigt långt med vanlig löpträning på hårda underlag. Men vid sidan om det skulle jag rekommendera de tävlande att träna på att springa i branta backar samt att vänja fötterna vid att springa i obanad terräng. Att springa i terrängen ställer en del andra krav på kroppen, och just fötter och fotleder är det som jag tror tar mest stryk på den ovane.

2 comments on “Skatås X-trail, vad är det?”

  1. Fredrik Vilhelmsson Svara

    Jo, låter kanon, men vilka sorts skor är att rekommendera? ”Oömma” vanliga löparskor (dvs sådana som man inte gråter blod över att smutsa o blöta ned) eller lite mer robusta ”vattentäta” löparskor eller orienteringsskor eller skor m dubb?

    OK, jag förstår att det har lite att göra med väderlek runt omkring tävlingsdagen, banan etc…men ändå?

    Tacksam för svar
    /freddan

Leave A Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *