Fredrik Johansson, sveriges bästa traillöpare ger sina bästa tips om trailöpning

År 2014 vann orienteraren Fredrik Johansson Fem ryggar på tiden 84:43 hela 6:38 före tvåan Leon Keely. Fredrik är inte bara bra på trailrunning utan är en av de främsta i världen på orientering. Han ingår i svenska orienteringslandslaget och var en av tre i det lag som i somras tog både VM och EM guld i stafett och som därefter röstades in på en femteplats i Jerringpriset.

För att vara en av världens bästa inom orientering behövs en otrolig styrka och löpkapacitet, och det i obanad mark. Här delar Fredrik med sig av några råd för att bli en bättre traillöpare….

Fredrik Johansson herrar 21km på tiden 85:51

Vad är det du tycker är häftigt med trailrunning?
– Jag gillar fartkänslan man får när man springer på krokiga småstigar. Det gör att de känns som det går ännu fortare än vad det gör och samtidig som jag får njuta av den fina naturen. Det finns inget skönare än när kroppen svarar och tempot skruvas upp ju längre passet går inne på knixiga stigar.

Vad tycker du är de främsta egenskaperna man som löpare behöver för att klara av Skatås ryggar på bästa sätt?
– Du ska behärska alla typer av avsnitt som banan ställer dig inför; uppför, nedför, lera, mossar, berghällar, stora stigar och småstigar. Till exempel ska du kunna springa på dig mjölksyra i uppförsbackarna och sedan återhämta dig fort när du väl kommer upp åsarna så att du får upp tempot igen.

Har du några tips att dela med dig av för att utveckla dessa egenskaper?
– Lära sig banan är ett av de bästa tipsen jag kan ge, med de menar jag att man ska springa den. Behöver inte köra hela i ett svep utan köra olika avsnitt. Detta för att lära sig var de tunga respektive lättare partierna är. Men även lära sig sina egna styrkor och svagheter, så att man utnyttjar dom på bästa sätt under loppet.
För att utveckla sin trailrunning ytterligare kan man leta upp ännu mindre stigar eller varför inte springa något pass i skogen och då menar jag helt utan stigar utan bara rätt ut i terrängen. Kan man springa fort i terrängen så kan man springa ännu fortare på stig. Ett bra sätt att testa detta är att köra FKT Skatås ryggar, där olika moment sätter en på prov. Kör den nu och så kör du den om några veckor för att se om du förbättrat dig.

Fastest Known Time
1 varv: 48:47 (2015-04-08)
2 varv: 1:40:33 (2015-04-08)

Det är som sagt inte enbart Skatås ryggar som Fredrik ”Flying Fred”  vunnit under året som var, här kan du se en film från ett framgångsrikt 2014.
Filmen: https://www.youtube.com/watch?v=b_x9vyBOCzU

Leave A Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *